Moccamaster – vastuullisen kahvinkeiton suunnannäyttäjä since 1964

”Jos se ei ole parasta, se ei ole kyllin hyvää.” ~Gerard C. Smith

 

Moccamaster on tunnetuin suodatinkeitin suomalaisissa kodeissa. Suodatinkeittimillä on tärkeä rooli suomalaisessa kulttuurissa ja Moccamaster on tehnyt itsensä tunnetuksi suodatinkeittimien kasvokuvana – puhutussa kielessäkin puhutaan usein moccamastareista keitinten sijaan.

Kuten monet muutkin mielenkiintoiset ja merkittävät asiat, myös Moccamaster-kahvinkeittimet saivat alkunsa autotallissa. Gerard C. Smith oli hollantilainen suunnittelija, joka suurena kahvinystävänä halusi parantaa kahvin laatua ja alkoi kehittää kahvinkeitintä, joka pystyisi valmistamaan aromikasta, hyvälaatuista kahvia. Hän oli tavoitteessaan tinkimätön ja teki tiiviisti yhteityötä European Coffee Brewing Centren (ECBC) ja Speciality Coffee Association of Europen (nyk. Specialty Coffee Association) kanssa. Ensimmäinen Moccamaster lanseerattiin vuonna 1969.

 

Mikä tekee Moccamaster-keittimestä erityisen hyvän?
Monesti kehityssuunta on ollut massatuotantoa ja automatisaatioita kohden, mutta Gerard C. Smithin tinkimättömyys näkyy yhä yrityksessä tässäkin suhteessa. Moccamasterit tehdään käsityönä alusta loppuun. Valmiit keittimet testataan ennen myyntiin lähettämistä ja ne ovat ECBC:n sertifioimia. Sertifikaatin kriteerit eivät ole ihan heppoisia, vaan laitteiden on todella läpäistävä kattavat testit saadakseen sertifikaatin. Testialueita on seitsemän ja jokaisella alueella on omat standardinsa, jotka keitinten tulee täyttää. Näitä alueita ovat suodatusaika, suodatuslämpötila, sakkautuminen, kahviaromien vapautuminen, tasainen laatu, kahvijauheen tasainen uuttaminen ja keittimen oikeat mittasuhteet.

Kestävyys, luotettavuus, ympäristö ja energiatehokkuus ovat tärkeitä arvoja Moccamastereiden suunnittelussa. Laitteiden elinikä on pitkä ja materiaalit ovat kierrätettäviä.

 

1971 ensimmäiset Moccamasterit rantautuivat Pohjoismaihin.

 

Moccamasterin suosituin malli päivitettiin 1976, jolloin siihen kehitettiin edistyneempiä toimintoja.

 

Vuosien aikana on tapahtunut paljon kehitystä ja tarjonta on laajentunut. Nykyään keittimiä löytyy jokaiseen tarpeeseen niin kotikeittimistä toimistoihin kuin myös ammattilaisten käyttöön. Uusimpana luomuksena on Moccamasterin Cup-one -keittimet, jotka uuttavat kahvin valmiiksi kuppiin. Moccamasterin Country Managerina toimiva Tiina Airola kertoo, että toiminnan kulmakivi on aina ollut ja tulee aina olemaan paras mahdollinen lopputulos – kupillinen hyvää kahvia. Kaikki tuotteiden ominaisuudet ja tuotekehitys perustuu tähän.

“Tulevaisuuden visiona on jatkaa käsintehtyjen kahvinkeitinten valmistusta keskellä Eurooppaa laadukkaista materiaaleista yli 50 vuotisten perinteidemme mukaisesti”, Tiina kiteyttää.

 

1994 lanseerattiin uusi innovatiivinen GCS, jonka uutena edistysaskeleena oli automaattinen tippalukko.

 

Moccamaster haluaa olla osaltaan kehittämässä Suomen kahvikulttuuria suuntaan, jossa määrän sijasta keskityttäisiin hyvän kahvin nauttimiseen. Kestävä kahvinkulutus on heillekin sydämen asia. Suodatinkeittimet ovat perinteisesti yhdistetty kahvin suurkulutukseen ja isoon hävikkiin, mutta Moccamasterilla halutaan kääntää kelkkaa toiseen suuntaan. Myös suodatinkeittimillä voi tehdä laadukasta kahvia kestävästi ja fiksusti.

“Suomalainen kahvikulttuuri on monipuolista ja kasvava kiinnostus suodatinkahvia kohtaan on meille suuri ilon aihe.”

 

Hollantilainen teollinen muotoilija Gerard-Clement Smith perusti Technivorm-yhtiön 1964 ollessaan 33-vuotias. Hänen intohimoaan kahvia kohtaan ja laadukasta käsityötä jatketaan tänä päivänä Hollannin Amerongen tehtaalla.

 

Nyt 52 vuotta myöhemmin yhtiön perustamisesta Suomessa järjestetään maailman ensimmäiset Moccamaster SM-kilpailut! Lauantaina 27.10. Helsingin Kahviviikon päätapahtumassa kilpaillaan siitä, kuka keittää Moccamasterilla parhaan suodatinkahvin. Kilpailu järjestetään Slurpin toimistotiloissa Bulevardilla. Kilpailijoita/joukkueita on yhteensä 12 ja paikat täyttyivät nopeasti. Mukaan paikan päälle katsomaan, fiilistelemään ja kannustamaan pääsee ilmoittautumalla kisakatsomoon TÄSTÄ.

 

Viikonloppuna Slurpin tiloissa on myös Moccamasterin sponsoroima Deadline Coffee pop up -kahvila. Kahvila on avoinna lauantaina klo 11-16 ja sunnuntaina klo 11-18.

 

Kuvat Moccamaster

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *