Kaffa Roastery juhlistaa kahvin alkuperämaita

 

Kaffa Roastery on jo reilun 10 vuoden ajan paahtanut kahvia ja tehnyt töitä tuodakseen Suomen kahvitarjontaan laadukkaampaa ja vastuullisemmin tuotettua kahvia. He antavat arvostusta sinne minne se kuuluu – alkuperämaille ja siellä tehdylle kovalle työlle.

Viime vuonna Kaffa lanseerasi uuden Kaffa Handshake -sopimusmallin. Tämä tarkoittaa sitä, että he tapaavat henkilökohtaisesti jokaisen viljelijän, jolta he ostavat kahvia. He allekirjoittavat yhdessä sopimuksen, jossa viljelijä lupaa maksaa kahvinkerääjille vähintään maakohtaisen minimipalkan, käyttävät vain eettisiä työskentelytapoja eivätkä palkkaa lapsityövoimaa tiloilleen. Lisäksi työntekijöillä on oltava vapaus puhua työoloistaan ja järjestäytyä liittoihin. Lisäksi heidän tulee suhtautua ympäristöönsä kunnioittavasti ja toimia mahdollisimman vähän luontoa kuormittavasti.

Kaffa puolestaan tarjoaa viljelijöille kestävät pitkäaikaiset suhteet ja reilun hinnan kahvista. Kaffan maksamat hinnat ovat Reilun Kaupan hintoja suuremmat. Kaffa myös tekee yhteistyötä viljelijöiden kanssa tilojen kehittämiseksi ja esimerkiksi viime jouluna he ostivat uusia kuivatusalustoja Kolumbiaan El Molino -tilalle.

 

Jonna Etiopiassa Mordecofe Plantationilla.


“Koko perspektiivi kahviin muuttui ja työstä tuli jollain tapaa vielä henkilökohtaisempaa.”


Kaffalla arvostetaan kahvia ja eri alkuperämaita halutaan tuoda näkyväksi. Uuden sadon saapuessa paahtimolle, juhlitaan Kaffalla uutta tuotantoa. Seuraavaksi tässä Fresh crop coffee -sarjassa juhlistetaan uutta etiopialaisten kahvien satoa!

Viime vuonna kahvinpaahtaja ja kouluttaja Jonna Korhonen pääsi ensimmäiselle alkuperämatkalleen Etiopiaan. Tämän matkan tarkoituksena oli päästä tutustumaan viljelijöihin, joilta heille tulee kahvia ja myös etsimään uusia mahdollisuuksia. Matka kattoi Länsi- ja Lounais-Oromian, Jimman, Gujin sekä Sidaman alueet.

Kysyimme Jonnalta, mikä oli mieleenpainuvinta ja yllättävintä hänen matkallaan.
“Matka oli ensimmäinen alkuperämaamatkani ja koko reissu oli yhtä ihmettelyä ja ihailua. Se hämmennys, kun maistoin ensimmäisen kahvimarjan ja se ei maistunut sille mille olin sen kuvitellut maistuvan. Se olikin vielä parempaa.
Ehdottomasti koko reissun mieleenpainuvimmista hetkistä oli Biftu Gudinan prosessointiasemalla, jossa pääsin näkemään ensimmäisen kahviseremonian. Seremoniassa pääsin maistamaan tuoreimman ja ehkä elämäni parhaimman kupin kahvia, jota hörppiessä nappailin maailman parhaita popcorneja – tippa oli linssissä!”

Jonna kertoo, että kahvi on tärkeä osa etiopialaista kulttuuria, joten siksi ennen kahvihetkeä edeltää seremonia. Kahviseremoniassa perhe, ystävät ja vieraat kutsutaan koolle. Kahvi paahdetaan paistinpannulla, jonka jälkeen se jauhetaan käsin eräänlaisella “morttelilla” ja keitetään etiopilaisten omalla perinteisellä kahvipannulla Jebenalla. Kahvi nautitaan kupeista ja usein sen kanssa tarjoillaan juuri popcorneja.

Kahviseremoniasta voi lukea lisää Kaffan aihetta käsittelevästä blogikirjoituksesta: https://www.kaffaroastery.fi/etiopialainen-kahviseremonia/

Matka alkuperämaahan on varmasti jokaisen kahvi-ihmisen unelma. Jonna kertoi, että kaiken kaikkiaan reissu oli todella silmiä avartava kokemus. “Tuli aika nöyrä olo, kun näki kaiken sen työn määrän, mitä tiloilla ja prosessointiasemilla tehdään ennen kuin pavut edes meille paahtimoon päätyvät.”

Jonnan matkasta voit lukea lisää: https://www.kaffaroastery.fi/nano-challa-with-jonna/

 

Kaffan baristan Bethelin juuret ovat Etiopiassa.

 

Perjantaina 26.10. Kaffa Roasterylla pidetään etiopilaisten kahvien kunniaksi Addis Nights -tapahtuma, jossa sukelletaan etiopialaisen kahvikulttuurin maailmaan.

Klo 17- 21 vietetään iltaa etiopialaisen ruuan, tarinoiden ja musiikin parissa. Ilta järjestetään yhdessä Addis Ethiopian Kitchenin kanssa.

Tapahtumaan voit tutustua Kaffan Facebookissa: https://web.facebook.com/events/703305806708463/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *